Почина джазменът Петър Петров-Парчето 24.01.2013   vesti.bg

Почина джазменът Петър Петров-Парчето

Един от основоположниците на българския джаз, големият музикант Петър Петров-Парчето, почина на 80-годишна възраст в Русе, съобщиха от Клуба на дейците на културата в крайдунавския град.

Петър Петров, наричан Бат' Петьо Парчето от всичките си многобройни почитатели и приятели, беше дългогодишен солист-кларинетист в състава на Русенската филхармония.

През 1959 г.събира първия си малък състав за джаз. След 1963 г. работи в Прага а след завъръщането си веднага прави втори състав и се включва във възстановяването на джазовия живот в града заедно с диригента и композитора Александър Владигеров. В състава, който става известен като "Квартет Петрови", са Петър Петров - Парчето (саксофони), Петър Петров-Петуха (тромпет), Златко Петров (пиано) и Илко Петров (барабани).

Както пише Владимир Гаджев в своята книга "Джазът в България. Българите в джаза","съставът демонстрира подчертано пристрастие към по-съвременните направления в джаза (hard bop и дори free jazz) и възприема импровизационната практика като водещ творчески принцип".

Музикантът често работи в чужбина, но присъства редовно в джазовия бит на страната и през 70-те години се утвърждава оркестър "Русе", с който има голям успех на фестивалите в Сопот и в София през 1977 г.

От 1978 създава и поддържа редовно русенския "Джаз форум", който няколко години по-късно става и международен фестивал.

"Той е един от основоположниците на българския джаз, даде живота си за това дело и запали хората да слушат тази музика", каза Диана Ковачева от Клуба на дейците на културата.

В края на ноември миналата година, по време на Националната джаз среща в Русе, специално за 80-годишния му юбилей пристигна и примата на българския джаз Йълдъз Ибрахимова.

Петър Петров-Парчето е носител на много награди, сред които Награда "Русе", удостоен е и със званието "Почетен гражданин на Русе".

Имоти от собственик