Почина Тодор Колев 15.02.2013   vesti.bg

Почина Тодор Колев

Популярният актьор Тодор Колев почина днес след продължително тежко боледуване, съобщи БТА.

Агенцията се позовава на информация от Съюза на артистите в България.

Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" при Николай Люцканов (1965). Веднага след дипломирането си отива по разпределение в Смолянския театър, след това играе в трупите на театрите в Пловдив, Шумен, "Сълза и смях" и Театър "София".

Дълги години преподава в НАТФИЗ "Кр. Сарафов".

По-известните му роли в театъра са Марин от "Лодка в гората" от Н. Хайтов, Васенка в "По-големия син" и Шаманов в "Миналото лято в Чулимск" от Ал. Вампилов, Орландо в "Както ви харесва" от Шекспир.

Връх в актьорската му кариера е знаменитата роля в "Човекоядката" от Иван Радоев на сцената на театър "София" през 70-те години.

Огромна популярност му донасят ролите в над 30 игрални филма, сред които са "Двойникът", "Господин за един ден" и особено "Опасен чар".

Носител e на много национални и международни награди.

Автор и водещ е на телевизионни предавания, най-забележителното от които беше шоуто "Как ще ги стигнем с... Тодор Колев" по БНТ през 90-те години на миналия век.

Изключително популярни години наред са песните му по стихове на поета Борис Христов и много пародии, повечето от които ЦК на БКП забраняваше в годините на тоталитарния режим.

Имоти от собственик