Почина Чочо Попйорданов 05.05.2013   vesti.bg

Почина Чочо Попйорданов

Почина популярният български актьор Петър (Чочо) Попйорданов.

Въпреки близо 15-часовите усилия на лекарите от Клиниката по интензивно лечение в "Пирогов", той почина в резултат на тежка черепно-мозъчна травма с недостатъчност на мозъчния ствол, съобщиха от "Пирогов".

Вчера Попйорданов е бил настанен в Централна реанимация на "Пирогов" с пряка опасност за живота, съобщиха от пресцентъра на болницата.

48-годишният мъж е докаран в лечебното заведение в коматозно състояние вчера следобед.

Той е бил с тежка двустранна мозъчна контузия, двустранно счупване на черепните кости, вътречерепен хематом, счупвне на черепната основа, контузия на белия дроб и с едно счупено ребро.

Тежките наранявания са били резултат от височинна травма.

Изясняват се причините за инцидента.

От СДВР съобщиха за Агенция "Фокус", че не става дума за криминален инцидент.

Петър Иванов Попйорданов е роден на 11 юни 1964 г. в София. Син е на Иван Попйорданов - дългогодишен директор на Киноцентър "Бояна" и генерален директор на БНТ през 1998 г. и лекарката Катя. Родът по бащина линия произхожда от Велес, Вардарска Македония.

През 1989 г. Попйорданов завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност актьорско майсторство в класа на Крикор Азарян и Тодор Колев. Една година учи в Чехия. Играе в трупите на театър "София", Малък градски театър "Зад канала", а от 1994 г. и в Народния театър.

Най-известните му театрални роли са в постановките "Сън в лятна нощ", "В полите на Витоша", "Бурята", "Човекът, който прави дъжд", "Кимоно", "Декамерон", "Призраци в Неапол", "Хеда Габлер".

Освен в театрални постановки, Чочо Попйорданов участва и във филмови продукции, сред които "Вчера" (1988), "Адио Рио" (1989), "Любовното лято на един льохман" (1990), "Вампири, таласъми" (1992), "Сезонът на канарчетата" (1993), "Граница" (1994) "Испанска муха" (1998), "След края на света" (1998), "Дунав мост" (1999), "Сомбреро блус" (1999).

Попйорданов е носител на множество номинации и награди, сред които номинация за Аскеер през 1996 и награда Аскеер през 1997 г. и награда "Златен Баяр" в Белгия за най-добра мъжка роля във филма "Граница".

Имоти от собственик