Почина големият актьор Коста Цонев 25.01.2012   http://inews.bg/

Почина големият актьор Коста Цонев

Днес, около 16.30 часа, на 82 години, почина изтъкнатият български актьор Коста Цонев, съобщава БНР.

Коста Цонев е роден на 10 юни, 1929 година в София. Образованието си завършва във ВИТИЗ "Кр. Сарафов", специалност "актьорско майсторство". Като актьор получава три награди за най-добри роли в киното и три за най-добри роли в театъра. През миналата година той спечели и наградата "Аскеер" за цялостно творчество.

Емблематичните роли, с които ще запомним Коста Цонев, са във филмите "Господин Никой", "Умирай само в краен случай", "Сватбите на Йоан Асен", "Жребият", "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "Тайфуни с нежни имена", "Бъди щастлива, Ани", "Басейнът", "Голямата победа", "История с куче без куче" и "Дом за нашите деца".

Може би най-впечатляваща е ролята му в "Сватбите на Йоан Асен", когато си партнира с Апостол Карамитев. Карамтиев почива по време на снимките на филма и Коста Цонев довършва и неговата роля.

Коста Цонев има и два мандата като български депутат - от квотата на НДСВ в 39-то и 40-то Народно събрание. През последните години той страдаше от тежки заболявания и ограничаваше проявите си в публичното пространство до минимум.

Имоти от собственик