Отиде си актьорът Ангел Георгиев - Ачо 06.02.2012 12:47   http://inews.bg/

Отиде си актьорът Ангел Георгиев - Ачо

Днес (6 февруари) почина актьорът Ангел Георгиев – Ачо, съобщиха негови близки.

Опелото ще се състои на 9 февруари, четвъртък, от 12:30 часа в църквата "Св. Седмочисленици” в София.

Ангел Георгиев – Ачо е роден на 28 декември 1944 г. във Враца. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кр. Сарафов” през 1968 г при проф. Желчо Мандаджиев.

Работи като актьор в Драматичен театър - Благоевград, Драматичен театър - Пазарджик, 30 години е в Сатиричния театър. От 2002 г. е в трупата на Театър "София”, напомнят от Министерството на културата (МК).

Има над 100 роли в театъра и още толкова в радиото, телевизията и киното.

Сред ролите му са: Сотир в "Одисей пътува за Итака” от Константин Илиев, Манчо във "Вражалец” и Кочев в "Новото пристанище” от Ст. Л. Костов, Безотговорният в "Рейс”, Тихов в "Мамут”, Висящия в "Сако от велур” от Ст. Стратиев, Михал в "Михал Мишкоед” от С. Доброплодни, Мъжът в "Брачен етюд” от Е. Олби, Президентът Делбек в "Хотел между тоя и оня свят” от Е. Е. Шмит, Борис – поп в "Конят на Александър Велики” и Йосиф във "Всички луди ме обичат” от Стефан Цанев, Баптиста Минола в "Укротяване на опърничавата” от Шекспир и др.

Носител е на много национални награди: 1969 г. - IV национален преглед на българската драма и театър за ролята на Борил в "Калоян” от Камен Зидаров; Национален преглед на младежката пиеса – гр. Русе, за ролята на Часовников в "Океан” от Ал. Щейн; Първа награда за радиопиеса на национален преглед – гр. Разлог, за ролята на Вълкът в "Тайната сила на Мечока Пепо” от Д. Димитров; 1989 г. – Национален преглед на българската драма и театър за ролята на Маджаров и Унгарски в "Обичате ли човешко?” от Мирон Иванов; 1998 г. – Награда "Икар” на Съюза на артистите в България (САБ) за най-добра мъжка роля (Михал в "Михал Мишкоед”).

Поклон пред светлата му памет!

Имоти от собственик